ยัน สเตน

ประวัติ ยัน สเตน

ยัน สเตน (Jan Steen) เป็นจิตรกรยุคทองชาวดัตช์ในเนเธอร์แลนด์ (Dutch Golden Age) ซึ่งเป็นเอกลักษณ์ของผลงานของเขาในชีวิตประจำวันด้วยอารมณ์ขันและมีสีสัน Stain เกิดที่ Leiden ในปี 1626

ในครอบครัวที่เป็นเจ้าของโรงเบียร์ แต่เริ่มทำงานเป็นผู้ช่วยของจิตรกรผู้วาดภาพซึ่งต่อมาจะกลายเป็นพ่อตาของเขาเป็นเวลาหลายปีก่อนที่จะทำงานโรงเบียร์ของเขาเอง แต่ไม่ประสบความสำเร็จจากนั้นเขาก็กลับไปเขียนภาพและในปี 1654 เขาก็มีงานสำคัญชิ้นแรกของเขา Catharina Croeser

หลังจากนั้น Stain ยังคงสร้างผลงานต่อไป แม้ว่าเขาจะวาดภาพในประเภทต่าง ๆ มากมาย แต่ส่วนใหญ่เป็นภาพของชีวิตประจำวันซึ่งเขาถ่ายทอดภาพได้เต็มตา แต่มักจะเต็มไปด้วยความสับสนวุ่นวาย

จนกระทั่งถูกใช้เป็นสุภาษิตดัตช์ที่ยุ่งเหยิงเช่น “บ้านแห่งสเตน” ภาพลักษณ์ของ Stain นั้นเป็นเพียงผิวเผินเพราะมันมีอารมณ์ขันและความสนุกสนานเท่านั้น แต่ในความเป็นจริงเขาได้ซ่อนความหมายและคำเตือนของพฤติกรรมที่ไม่เหมาะสมเช่นกัน

ผลงานของ ยัน สเตน
Lean history

Jan Steen is a Dutch Golden Age painter in the Netherlands (Dutch Golden Age), who is unique to his work in everyday life with humor and colorful. Stain was born in Leiden in 1626.

In the family that owns the brewery But started working as a painter’s assistant, who would later become his father-in-law for many years before working on his own brewery. But without success. He then returned to painting and in the year 1654 he had his first important work, Catharina Croeser.

After that, Stain continued to create Although he paints many different genres, most of them are portraits of everyday life, in which he portrays them vividly. But often full of chaos

Until being used as a disarranged Dutch proverb such as “The House of Stain” The image of Stain is superficial because it has a sense of humor and fun. But in reality, he hid the meanings and warnings of inappropriate behavior as well.

ติดตามเรื่องราวต่อได้ : ที่นี่

ขอบคุณข้อมูลจาก : GOOGLE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *